Saopštenje o projektu 2011. god.

Svi ostavljaju ekološki otisak za sobom, a da toga često nisu ni svesni ili ne znaju kako samostalno da utiču na to. U Srbiji se povremeno priča o ekologiji i održivom razvoju, ali uglavnom o tome šta država ili (velike) firme treba da rade. Posle takvih priča obično ostaje samo „mrtvo slovo na papiru“- u vidu nekog zakona koji niko ne primenjuje, a često čak ni to. Da li svi mi treba da čekamo da država i kompanije pomognu našoj planeti? Da li je moguće da ne možemo ili nećemo ništa da uradimo pojedinačno? Ili smo samo nedovoljno upućeni? Lenji?

Dve devojke koje su postavile sebi ova i slična pitanja, pokušale su na njih i da odgovore. Rezultat je projekat „Održive navike za održivi razvoj“, koji su osmislile vođene time da pojedinac može da učini nešto (ipak ima skoro 7 milijardi pojedinaca), kao i da lično praktično iskustvo najbolje obezbeđuje trajnu i svesnu promenu. U okviru projekta sprovedena je akcija Izdrži i održi! čiji je cilj bio podizanje svesti o održivom razvoju i podsticanje učesnika da usvoje održive navike. Za učešće u akciji, koja je trajala od 18.do 24.aprila, prijavilo se više od 100 mladih iz cele Srbije, a sve se odvijalo putem interneta.

Zadatak učesnika nije bio lak – trebalo je da tokom te nedelje smanje svoj ekološki otisak tako što će promeniti ili dodati neke održive navike u svom svakodnevnom životu, sa ciljem da bar neke od njih i trajno usvoje. Primera održivih navika koje su oni usvajali uključuju: kraće tuširanje, gašenje svetla za sobom, odbijanje korišćenja plastičnih kesa, konzumiranje samo lokalne hrane (sa pijace) itd. Akcija je podeljena na sedam tema (otpad, hrana, energija itd.) i učesnici su svakog dana dobijali informacije i objašnjenja, kao i neke „ekološke izazove“. Zatim su, na kraju dana, popunjavali tzv.ekodnevnike, odnosno upitnike pomoću kojih su praćene promene ponašanja.

Na osnovu analize odgovora ispostavilo se da je neke stvari, poput ishrane, teže promeniti radi održivog razvoja. Ipak, značajna promena se desila u vezi sa prevozom – već sredinom nedelje, veliki broj učesnika odrekao se automobila u korist pešačenja ili bicikla. Takođe, već posle prvog dana akcije moglo se uočiti značajno smanjenje „neodrživih“ navika poput ostavljanja vode da teče tokom pranja zuba, kose ili brijanja, kao i ređa kupovina flaširane vode. Zanimljiv je i dramatičan pad broja ljudi koji su ostavljali elektronske uređaje uključene dok ih nisu koristili, ili nisu vadili punjače za električne uređaje koje ne koriste. Ono što se jasno vidi iz rezultata je da je učesnicima bilo mnogo lakše da se odreknu loših navika nego da usvoje nove, održive navike.

Broj učesnika i rezultati akcije pokazuju da promene svakodnevnih navika nisu lake, ali da se ipak mogu izvesti, ako smo spremni da se malo potrudimo. Održivo ponašanje nije korisno samo za zaštitu životne sredine, već i za novčanik. Zanimljive edukativne tekstove i savete za održive navike koje su predstavljene učesnicima možete pronaći na ovom sajtu projekta, gde se takođe nalaze anegdote učesnika koji su u sprovođenju akcije nailazili ne samo na pohvale, već nažalost, ponekad i na odbojnost u svojim sredinama.

Akciju su sprovele Ana Pantelić i Aleksandra Sokolović u okviru treninga Nacionalnog demokratskog instituta pod nazivom “Mladi lideri Srbije”, a uz podršku Centra za ekološku politiku i održivi razvoj pri Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Za više informacija, možete nas kontaktirati na odrzivirazvoj.rs@gmail.com.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s