NAJAVA: „Izdrži i održi!“ 2013. godine

Ponovo je pokrenuta akcija Izdrži i održi! 

Ove godine organizujemo akciju u saradnji sa Centrom za ekološku politiku i održivi razvoj (CEPOR) Fakulteta političkih nauka u Beogradu kako bismo proslavili Dan planete zemlje. Ovogodišnja akcija će se organizovati od 22-28. aprila 2013. godine, a možete se prijaviti preko našeg vebsajta na sledećem linku: https://odrzivirazvoj.org/prijava/.

SrpskiDuzeDrvoFlajer2013

Zašto se prijaviti za učešće?

Ovo je prilika da naučimo nešto više o održivom razvoju i o posledicama naših svakodnevnih aktivnosti na ljude oko nas, ali i na planetu. Najlakše se uči na sopstvenom primeru (setite se kada ste se uverili da je ringla ipak bila uključena…), tako da očekujemo od svih koji se prijave da aktivno učestvujete u akciji i da se pridržavaju održivih navika – od ove nedelje, pa nadamo se i u budućnosti. Ono što budete naučili ne zadržavajte samo za sebe! Podelite savete drugima – prijateljima, roditeljima, partnerima – utičite i na njih da smanje svoj ekološki otisak. Nakon završene akcije, oni koji su aktivno učestvovali (primenjivali održive navike i popunjavali ekodnevnike) dobiće sertifikat učešća.

Ko se može prijaviti da učestvuje?

Bilo ko! Kao i Politikin Zabavnik, prihvatamo učešće svih generacija – od 7 do 107 godina. Od vas se neće tražiti predznanje iz oblasti održivog znanja ili ekologije. Jedino što treba da imate jeste dobra volja i zainteresovanost da poboljšate svoje svakodnevne navike kako bi bile u skladu sa prirodom i svetom oko vas. Ukoliko ste učestvovali u akciji koju smo organizovali 2011. godine i želite ponovo da učestvujete, nije nikakav problem! Ono što bismo tražili od vas je da nam se javite i podelite neka svoja iskustva i date nam savete kako da poboljšamo ovogodišnju akciju.

Šta ćete vi konkretno raditi?

  1. Pročitaćete i primeniti sugestije koje vam šaljemo.
  2. Izveštavećete nas o tome kako napredujete sa održivim akcijama (odvojite 30 min. svakog dana da popunite ekodnevnike nakon svakog dan akcije).
  3. Podsticaćete i druge da se ponašaju održivo.

Gde se odvija akcija?

Ovo je onlajn akcija u kojoj osobe sa svih strane sveta se mogu prijaviti da primaju dnevna uputstva i „izazove“ koji će se odnositi na temu tog dana. Učesnike pozivamo da sami organizuju akcije u njihovim zajednicama, ali obzirom da nam iskustvo govori da u ovoj akciji učestvuju osobe iz celog regiona, nismo u mogućnosti da vam organizujemo nešto na jednom centralnom mestu. Koristićemo društvene mreže da podstaknemo komunikaciju između učesnika, objavljivanjem vaših iskustava (koje ćete nam slati u okviru ekodnevnika) na ovoj veb strani, kao i fotografije, video klipove, itd. koje nam budete slali na elektronsku poštu.

Šta ako želim da učestvujem na aktivniji način?

Vrlo rado prihvatamo volontere da nam pomažu u pripremi akcije! Prvi korak jeste da podstaknete što više osoba iz vaše okoline da učestvuju u akciji! Podelite informacije o projektu vašim prijateljima, porodicom, komšijama, kolegama, itd. Možete da napišete neki članak za blog, da nam pošaljete slike ili video klipove vaših iskustava, ili da nam se javite na odrzivirazvoj.rs@gmail.com sa sugestijama kako da poboljšamo projekat ili sa vašim idejama kako da organizujete neki događaj sa vašim prijateljima ili u vašoj zajednici. Ukoliko vas zanima da sami pokrenete sličnu akciju, molimo vas da nam se javite preko emajla ukoliko možemo nekako da vam pomognemo, a naravno zato što bismo voleli da znamo da je ova akcija vas inspirisala na akciju.

Da li da se prijavljujem ako nemam puno vremena ili nisam u mogućnosti da nešto organizujem?

Naravno! Od ove akcije možete učiniti to što želite! Ako samo imate 30 minuta dnevno da pročitate uputstva koja će vam stizati i popunite ekodnevnike (dnevne upitnike) to je ono što tražimo. Nadamo se da će vam dnevni izazovi ostati u razmišljanju tog dana i da ćete pokušati da primenite održive navike vezane za tu temu dana. Naravno, voleli bismo da vidimo da vas ova akcija podstakne na promenu ponašanja ili će vam dati ideje kako da utičete na druge da se i oni održivo ponašaju, ali to zavisi od vaše dobre volje i vremena.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s