Nije sve za bacanje

Postoji poznata izreka na engleskom jeziku „One man’s trash is another man’s treasure“, drugim rečima stvari koje se jednoj osobi čine neupotrebljivim su za druge itekako bitne. Ova tema se često ponavlja u oblasti održivog razvoja – dok razvijene zemlje prolaze kroz ciklus proizvodnje – potrošnje – otpada vrtoglavom brzinom, siromašnije zemlje pronalaze kreativna rešenja za ponovnu upotrebu tog otpada.

Reciklaza

Međutim postoji novi trend u razvijenom svetu – ekološki osvešćene osobe polako pronalaze načine da pomognu svojoj okolini i ujedno ukažu svojim sugrađanima na posledice njihovog ponašanja. Nedavno se u vestima pojavila informacija o inicijativi u američkom gradu Las Vegasu, gde je pola miliona pivskih flaša iskorišćeno za izgradnju Morrow Royal Pavilion-a.

Photo courtesy of: Daily Mail UK

Photo courtesy of: Daily Mail Online UK

Za više informacija o ovoj inicijativi, kliknite ovde za objavljen tekst. Ako dozvolimo sebi da analiziramo ovu inicijativu i razmislimo na kritičan način o ovoj ideji, možemo postaviti, na primer, sledeće pitanje: „Koliko energije je potrošeno da bi se preradilo staklo za izgradnju ove kuće“ što dovodi do drugog pitanja: „Da li su ovako radikalno kreativne ideje uvek najpametnije?“ … Ono što je sigurno jeste da ovakve inicijative bude našu svest o ekološkim problemima i započinju razgovore o održivosti naših svakodnevnih navika. Šta mislite o ovoj inicijative? Da li je to još jedan trend koji nam dolazi iz razvijenog sveta ili je zbilja inicijativa u kojoj postoji budućnost?

Najzad, delimo sa vama još jednu kreativnu inicijativu koja nam dolazi iz Afrike:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s