Tema dana – VODA

Photo courtesy of: Live Earth

* Zatvorite česmu kada vam voda koja teče (a to je i do 6 litara po minutu!) nije neophodna – tokom pranja zuba, kose, brijanja itd.
* Smanjite vreme tuširanja: dakle, ubacite sat u kupatilo, izmerite koliko se inače tuširate, a onda bar za jedan minut skratite to vreme! Tuš izbaci oko 20 litara vode po minutu.
* Pijte vodu što više, u odnosu na druga pića. Nije samo zdravije, već je za proizvodnju obične vode potrebno mnogo manje vode i energije nego za bilo koje drugo piće.
* Ukoliko morate da čekate da krene npr.topla ili hladna voda, nemojte je samo pustiti da ode – imajte pri ruci neku flašu/lavor/posudu – skupite tu vodu, možete je kasnije iskoristiti za zalivanje cveća, pranje kola, za WC šolju itd.
* Možda vam se ovo neće svideti, ali – nemojte puštati vodu u WC-u baš svaki put (razmislite, možda i nije neophodno, posebno ukoliko ste samo bacili toalet papir). Vodokotlić koristi od 20, pa do 60 litara (u zavisnosti od vrste) po jednom puštanju vode!
* Koristite čašu za pranje zuba – videćete da je jedna čaša dovoljna, a ne 7 do 15 litara, koliko se u proseku potroši.
* Proverite ima li nekih oštećenja na cevima i da li voda negde curi – dodajte malo boje za kolače u vodokotlić. Ukoliko negde propušta, boja će se pojaviti u narednih 15ak minuta (naravno, ako se pojavi boja, brzo ponovo pustite vodu, jer boja za hranu može obojiti WC šolju). Ukoliko ima nekih propuštanja, popravite to što pre – vodokotlić koji curi, može potrošiti 700 litara vode na dan!
* Ukoliko nemati neki od novijih vodokotlića, koji imaju opciju za ispuštanje manje ili veće količine vode, možete ubaciti nešto teško u vodokotlić (ili npr.punu flašu vode) – tako će zapremina kotlića biti smanjena.
* Nemojte bacati svašta u WC šolju, to nije kanta za otpatke – dakle, ni lekove, hemikalije, pikavce, uloške…
* Voda za tuširanje ne mora biti vruća! Naprotiv, hladnija voda je bolja i za cirkulaciju, za kožu, kosu itd. I definitivno će vas razbuditi bolje nego kafa. Takođe, perite kosu odvojeno od tuširanja. Koristite sunđer za tuširanje.
* Potapajte sudove npr.u neku šerpu sa deterdžentom – posle će vam biti lakše da ih operete, a i manje ćete vode potrošiti.
* Držite vodu za piće u frižideru, posebno ako imate problem sa česmom (treba više vremena da krene hladna voda).
* Mašine za veš i sudove uključujte tek kad su pune.
* Koristite jednu čašu za vodu tokom dana, nema potrebe da prljate više čaša. Dobro je i da svaki član domaćinstva ima svoju čašu.
* Naručite vodu u kafiću/restoranu samo ako ćete stvarno da je popijete (i to vodu iz česme).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s