Koliko vode je potrebno…

Da li ste znali…

Photo courtesy of: Water Footprint

Da je za proizvodnju jednog kilograma goveđeg mesa, u proseku potrebno čak 16.000 litara vode?!
Da je za proizvodnju jedne šolje kafe potrebno 140 litara vode?
Da je za proizvodnju jedne čaše vode potrebno oko litar vode, dok je za flašu vode potrebno 3-4?
Da je za proizvodnju jedne litre mleka potrebno hiljadu litara vode?
Da je za proizvodnju jednog kilograma kukuruza potrebno čak 900 litara vode?
[Preuzeto sa sajta Water Footprint. Podaci o flaširanoj vodi preuzeti sa sajta Pacific Institute]

Kako? Zašto?

U pitanju je premeravanje „vodenog otiska“ – indikator sličan već pomenutom ekološkom otisku – koji uzima u obzir direktnu i indirektnu potrošnju vode od strane potrošača i proizvođača. Vodeni otisak se može premeriti kod osobe, zajednice, države ili jedinstvenog proizvoda. Ovaj indikator uzima u obzir celokupan proces proizvodnje. Na primer, za proizvodnju kukuruza se računa i količina vode potrebna za navodnjavanje zemljišta, dok za čašu soka od pomorandže se računa i koliko je vode potrebno za uzgajanje samog voća.

Ove cifre su naravno grube računice globalnog proseka, jer zemlje sa toplijom klimom će zahtevati relativno veću količinu vode za proizvodnju hrane, međutim zanimljivo je da razmišljamo i o tome koliko mi zapravo trošimo vode a da toga nismo ni svesni.

Ukoliko planirate da smanjite količinu vode u toku akcije Izdrži i održi! imajte ove cifre u vidu i potražite više informacija na netu ili nas kontaktirajte.

Ne zaboravite da je voda ne samo ekološko pitanje, već i socijalno! Prema podacima Ujedinjenih nacija, svaki osmi stanovnik planete (oko 884 miliona ljudi) nema pristup čistoj vodi, a još veći broj oboljeva i umire zbog nekvalitetne vode. Obavezno pogledajte i neke od ovih sajtova da saznate i o socijalnim aspektima ove teme: End Water Poverty, Water for the World, UN Water, Water.org i World Water Council.

Ako hoćete da premerite svoj vodeni otisak, pogledajte ove kalkulatore: Water Footprint Calculator, National Geographic Water Footprint Calculator , The Field Museum i Pacific Institute.


Sajtovi gde možete pronaći više informacija su: Agencija za zaštitu životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, www.waterfootprint.org, virtualwater.eu, www.worldwater.org, www.h2oconserve.org, www.wsourcegroup.com i www.unesco-ihe.org.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s